Satakunnankatu 14A, 33100 Tampere
03-223 6607

MILLOIN HOITOON

HEVOSTEN selkäongelmia aiheuttavat moninaiset syyt. Yksipuolinen tai liika rasitus, liukastelut, kaatumiset vääränlainen kengitys, epäsopiva satula, liian vähäinen liikunta, liian pieni ulkoilutila, kuljetukset, narkoosi, ratsastajan istuntaongelmat (esim. vinous), varsominen ja ikääntyminen esimerkiksi ovat usein hevosten ongelmien taustalla. Ihan normaali lähes päivittäinen treenikin on rasitus hevoselle ja voi johtaa ajan kuluessa tukirangan jäykistymiseen.

Hevonen oireilee kipua usein asennollaan tai kieltäytymällä työnteosta. Suorituskyvyn lasku, jäykkyys ratsastettaessa, luimiminen ja näykkiminen satuloidessa tai muu ärtymyksen osoittaminen, kieltäytyminen esteillä, kompurointi, takajalkojen huono työskentely, lyhentynyt askel yhdessä tai useammassa jalassa, liikeratojen rajoittuneisuus, tamma joka ei tule kantavaksi ja niin edelleen ovat esimerkkejä mahdollisista subluksaatiokompleksin oireista. Aina jos hevosen käytös muuttuu ilman selvää syytä, voi taustalla olla kiputila joka johtuu tukirangan ongelmista.

KOIRILLA on myös vastaavia tukirangan ongelmia usein johtuen ikääntymisestä, onnettomuuksista tai yksipuolisesta rasituksesta. Hihnat ja valjaat voivat aiheuttaa ongelmia. Liian pitkät kynnet muuttavat koiran biomekaniikkaa. Myös liikkumattomuus voi aiheuttaa ongelmia koirille. Erityisesti käyttökoirat ovat usein yksipuolisen rasituksen alla ja pitkän ajan kuluessa tämä voi aiheuttaa rasitusvaivoja koiralle. Äkilliset muutokset käyttäytymisessä voivat kieliä vääränlaisesta rasituksesta ja kivuntunteesta.