Satakunnankatu 14A, 33100 Tampere
03-223 6607

MITÄ ON KIROPRAKTIIKKA

Kiropraktiikka on luonnonmukainen manuaalinen hoitomuoto, jossa käsin hoitamalla avataan tukirangan alueella esiintyviä liikerajoituksia ja edesautetaan hermoston toimintaa. Eläinten selkäranka on likimain samanlainen kuin ihmisillä ja siksi eläimet kärsivät samantyyppisistä vaivoista kuin ihmisetkin.

Selkäranka on kiropraktikon suurimman mielenkiinnon kohteena, koska selkäydin sijaitsee selkänikamien suojassa. Selkäytimestä lähtevät hermot kaikkiin kehon lihaksiin ja sisäelimiin. Hermot tulevat ulos selkänikamien väleistä. Vääränlainen liike taikka liikkumattomuus rangan alueella vaikuttaa hermojuuriin ja siten kaikkiin niihin elimiin joita ne hermottavat. Siksi selkärangan oikeanlainen liike on elintärkeää.

Kiropraktiikassa kutsumme tätä toiminnalista häiriötilaa subluksaatiokompleksiksi. Subluksaatiossa facettinivelten toiminnallinen liikelaajuus on rajoittunut ja selkänikamat jäykistyneet. Tämä ärsyttää ympäröiviä kudoksia ja aiheuttaa lihasjännitystä, hermoärsytystä ja kipua. Kipua välttääkseen eläin kompensoi toimintahäiriötä usein muilla kehon osilla ja siksi kuormittaa muita niveliä kuten jalan niveliä väärin ja tarpeettomasti.